top of page

Blog

Lees meer over yoga-gerelateerde thema's en ontdek gratis tips & tricks.

Zit je lang in dezelfde houding? Hier lees je 5 tips om langdurig stilzitten te doorbreken.

In onze moderne wereld brengen we vaak uren achtereen door in dezelfde houding, maar het is belangrijk om ons lichaam en brein regelmatig een pauze te gunnen. Want: vanuit rust komt terug kracht en focus om door te gaan.


En: omdat we allemaal tijd te kort hebben hou ik het hier kort en krachtig bij 5 concrete tips om meer beweging én ontspanning te implementeren in je dag.


Tijd om eerlijk te zijn tegen jezelf. Tijd voor jou.


Dé eerste ultieme tip om tijd te maken: gebruik eens de helft van je schermtijd om uit je hoofd te komen en in je lijf te zakken.

 

7 tips om lang stilzitten te doorbreken


1. Stretch: kies drie eenvoudige oefeningen


Had je gehoopt op pasklare oefeningen? Fout!

Want ik ken je lichaam niet, en de beste stretches zijn net diegene waar jij het meeste spanning ervaar.


Dus: volg een yogales (online of fysiek) en kies drie oefeningen uit waarvan jij het effect écht voelt. Of kies oefeningen voor de meest gespannen lichaamsregio.


Genoeg te vinden online. Liever professioneel onderbouwde en toegankelijke sessies? De Flex & Flow online cursus kan jij nu één maand gratis uitproberen.


2. Adem diep in via de neus


Nood aan meer rust?

Neem even de tijd om bewust te ademen. Sluit je ogen en adem diep in door je neus, voel hoe de lucht je longen vult. Houd een paar seconden vast en adem langzaam uit door je mond. Herhaal dit een paar keer en merk op hoe je lichaam en geest kalmeren.


Liever meer focus en energie?

Verleng je inademhaling. Vind je dat moeilijk? Dan kan je gewoon tellen en je inademhaling een stuk langer maken als je uitademhaling. Doe dit minstens zes keer na elkaar.


3. Dansen, dansen, dansen!


Zet je favoriete nummer op en laat je helemaal gaan! Sta op en beweeg op de muziek alsof niemand kijkt.


Dansen is een geweldige manier om de spanning los te laten en je energie een boost te geven. Heeeeeerlijk als het lukt om al de rest los te laten en gewoon lekker in je lijf te zakken.


Ik geef het toe: deze kan je niet zomaar overal gaan toepassen, tenzij jij die collega bent die heel de bende meeneemt in een collectieve danspauze :)


4. Microbewegingen


Heb je het liever wat kleiner? Ook kleine bewegingen kunnen een groot verschil maken!


Rol je enkels, draai je polsen, beweeg je nek heen en weer... Deze microbewegingen helpen om stijfheid te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren.


5. Oogontspanning


Vergeet niet je ogen rust te gunnen! Staar niet te lang naar je scherm. Neem regelmatig een pauze en kijk in de verte om je ogen te ontspannen. Knipper ook bewust een paar keer met je ogen om ze te hydrateren.


Je kan ook kiezen voor een 'visual reset' - gedurende 1 minuut je ogen helemaal sluiten en het helemaal donker maken (zodat er geen informatie binnenkomt in je brein).

 

Start nu. Wat houdt je nog tegen?


Wist je dat je lichaam en brein zich continu aanpassen op basis van wat jij alle dagen doet? Neuroplasticiteit heet dat dan. Start dus nu en onderschat de kracht van kleine inspanningen niet! Want het is jouw lichaam en dus ook jouw verantwoordelijkheid.


Liever meer ondersteuning om je op weg te helpen?


Bij Studio Flex Yoga kan je kiezen uit groepssessies, 1 op 1 coaching of online yoga. Telkens op maat van jouw noden.


Bekijk ons aanbod of neem contact op met Britt om te kijken of zij jou kan helpen.

Comments


bottom of page