top of page

Blog

Lees meer over yoga-gerelateerde thema's en ontdek gratis tips & tricks.

Stress de baas: praktische tips voor dagelijkse ontspanning

In onze moderne maatschappij is stress onvermijdelijk. Werkdeadlines, sociaal leven, gezinsdrukte, financiële druk, constante stroom van informatie via alle mogelijke kanalen… Do I need to continue?


Maar… een portie stress is gezond. Wablief? Ja echt! Stress zorgt ervoor dat je taken vervult, deadlines haalt, de kinderen (quasi) op tijd op school krijgt, slaagt voor examens of sollicitaties enz… Stress heeft - onterecht - een negatieve reputatie. Een teveel aan stress is een ander verhaal.


Stress kan, wanneer het constant en in overvloed aanwezig is voor een langere tijd, leiden tot gezondheidsproblemen, zowel mentaal als fysiek.


Gelukkig zijn er effectieve manieren om stress te beheersen en te zorgen voor meer rust en balans in je leven. Lees even verder en word een echte stressmanager!




Wat is stress?


Stress is een natuurlijke reactie van het lichaam op een uitdaging of bedreiging. Dit veroorzaakt een reeks fysieke reacties: je hartslag versnelt, je ademhaling wordt sneller en je spieren spannen zich aan. Je lichaam creëert één van deze stressreactiepatronen: Fight, Flight, Freeze of zelfs Follow. Deze verschillen per persoon en per situatie.


Voor onze voorouders waren deze reacties essentieel om te overleven in gevaarlijke situaties. Hoewel deze reactie nuttig kan zijn in noodsituaties, kan chronische stress - dat wil zeggen, langdurige stress - een negatief effect hebben.


De gevolgen van chronische stress


Chronische stress kan zich op verschillende manieren manifesteren. Naast fysieke

symptomen zoals hoofdpijn, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen, kan stress ook emotionele en gedragsmatige gevolgen hebben. Denk aan prikkelbaarheid, moeite met concentreren, slapeloosheid en het vermijden van sociale situaties. Zaken die we allemaal wel eens ervaren, toch? Het goede nieuws is dat je er zelf heel wat aan kan doen. Niet per se het wegnemen van de stress, wel er beter mee leren omgaan.


Tips voor stressmanagement


1. Leer jezelf kennen. Een eerste stap in stressmanagement is het herkennen van stress en weten welke dominante stressreactie je hebt. Door vroegtijdig stress te herkennen, kun je actie ondernemen voordat het uit de hand loopt. Heb je geen idee hoe je hier aan begint? Boek een sessie bij Jill, erkend stress en trauma coach en dan vertelt zij je er graag meer over!


2. Beweeg. Lichaamsbeweging is één van de meest effectieve manieren om stress te verminderen. Geen intensieve workout (maar dat mag natuurlijk), een gewone simpele wandeling buiten doet al heel veel. Of zet even je favoriete liedje op en dans! Of nog beter: volg een heerlijke yogasessie bij Britt van Studio Flex. Laat die gelukshormonen maar komen!


3. Slaap, slaap, slaap. Slaap is alles. Do I need to say more?


4. In het nu. Probeer elke dag letterlijk even stil te staan om in te checken bij jezelf: hoe gaat het nu met mij? Waar heb ik nood aan? Wat zou mij op dit moment deugd doen? Ben ik mezelf aan het voorbij lopen? Mediteren of wat mindfulness oefenen kan een goede manier zijn om hiermee aan de slag te gaan. Dit hoeft geen grote investering te vragen, slechts enkele minuten per dag is genoeg. Misschien net voor het slapengaan? Of op het toilet? Alles kan, alles mag, niets moet!


5. Stel grenzen. Leer om ‘nee’ te zeggen. We moeten al zoveel. Vaak voelen we ons verplicht om aan alle verwachtingen van anderen te voldoen. Het is belangrijk om je eigen grenzen te respecteren en realistisch te zijn over wat haalbaar is om te doen. Dit kan betekenen dat je extra taken op het werk weigert of tijd inplant voor jezelf in je agenda.


6. Verbind en praat. Deel je zorgen met je partner, vrienden of familie. Je zorgen in taal brengen kan een enorme opluchting zijn. Doe beroep op je netwerk. Niemand is gemaakt om alles alleen te dragen. Laat anderen ook voor jou zorgen. Als je merkt dat stress je leven aanzienlijk beïnvloedt, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen.


Conclusie


Stress is onvermijdelijk, maar hoeft niet de overhand te krijgen. Door bewust om te gaan met stress en de bovenstaande technieken toe te passen, kun je de impact ervan op je leven aanzienlijk verminderen. Het belangrijkste is om te onthouden dat het oké is om hulp te vragen en dat het nemen van tijd voor zelfzorg geen luxe is, maar een noodzaak. Met de juiste aanpak kun je stress beheersen en een gezonder, gelukkiger leven leiden.


Zin in meer?


De workshop Stress de baas kan een goed idee zijn :)

Comments


bottom of page