Om bewuster te leren ademen, kan je rekening houden met een aantal tips. Zo bepaalt je houding hoe je ademt en vice versa! Een rechte, open houding kan je helpen dieper en efficiënter te ademen, terwijl oppervlakkige ademhaling je kan laten krimpen en je energie geeft. Het middenrif, je belangrijkste ademhalingsspier, speelt hierbij een cruciale rol.
Stelling: Je ademt best trager om beter & gezonder te ademen.
Juist
Fout
Het klopt dat de meeste mensen te snel en vaak ook te hoog en oppervlakkig ademen (lees: vanuit de borst). Maar snel ademen kan op bepaalde momenten net zijn wat je nodig hebt. De kunst is dus om bewust te leren ademen, volgens wat je nodig hebt. Het antwoord is dus: fout.
Bewust of functioneel ademen
Kies voor functioneel of bewust ademen: dat betekent dat je een ademhaling toepast die op dat moment past bij de situatie waar je lichaam en brein zich in bevindt.
Het gaat niet alleen om zuurstof binnenkrijgen via de longblaasjes, maar vooral ook om hoe je dat doet. Het betekent dat je je ademhaling kan benutten om bijvoorbeeld meer energie en focus te krijgen of eerder meer ontspanning.
Je ademhaling is de enigste vitale functie die je zelf kan gaan controleren en waarmee je een invloed kan hebben op je zenuwstelsel en stresslevel. Een hele krachtige tool dus om zelf te bepalen hoe jij je op een bepaald moment wilt voelen.
Ademen vanuit je middenrif
Door een goede houding aan te nemen, met de kruin omhoog en de schouders naar beneden, geef je het middenrif de ruimte om volledig op en neer te bewegen. Je gaat dieper en efficiënter ademen waardoor je sneller ontspant en stress kan loslaten.
De term 'buikademhaling' wordt wel eens gebruikt om over deze diepe beweging te spreken, maar je buik kan niet ‘ademen’. Het is je middenrif die op je inademhaling naar beneden beweegt waardoor je buik minder ruimte heeft en dus uitzet naar voren. Een ‘buikademhaling’ is daardoor een verwarrende term.
Bij een middenrifademhaling bewegen ribben of flanken mee bij elke in- en uitademhaling. Je middenrif is aangehecht aan je ribben waardoor je ribben 360 graden rondom mee bewegen.
Sneller & korter ademen
Heb je net meer nood aan energie en focus? Dan kan het wel zinvol zijn om sneller te ademen of je inademhaling net iets langer te maken dan je uitademhaling. Het is dus niet correct dat je altijd trager moet gaan ademen om je beter te voelen. Stem je ademhaling af volgens wat je nodig hebt in een bepaalde situatie.
Ademen als krachtige tool
Bewust ademhalen is een krachtige manier om bepaalde gevoelens of situaties onder controle te krijgen. Ben je op zoek naar gerichte oefeningen in combinatie met beweging, houding en je mobiliteit? Dan kan Studio Flex je daarbij helpen. Ontdek ons aanbod of neem contact op voor een formule op jouw maat.
Comments