Heb je er al eens bij stilgestaan dat je vandaag, en elke dag opnieuw, de jongste versie van jezelf bent? En haal je het soms wel eens in je hoofd "ik ben daar misschien te oud voor".
Eén van de allerbelangrijkste inzichten voor mij persoonlijk die mij motiveren om dagelijks iets korts van bewegen bewust voor mezelf te doen: het SAID-principe: Specifik Adaptations to Imposed Demands.
Het menselijk lichaam is een fascinerende machine, die zich continu aanpast aan de omgeving en gewoonten waarmee het dagelijks wordt geconfronteerd. Dit proces, ook wel neuroplasticiteit genoemd in het brein en adaptatie in het lichaam, betekent dat alles wat we doen—of niet doen—een directe invloed heeft op ons fysiek en mentaal welzijn. Dit aanpassingsvermogen biedt enorme mogelijkheden, een echte zonde als je er geen gebruik van maakt. Het is dé sleutel om je gezondheid in eigen handen te nemen.
Hoe past je lichaam zich aan je gewoonten aan?
Ons lichaam is ontworpen om efficiënt te zijn. Het past zich voortdurend aan aan de activiteiten die we het meest uitvoeren. Beweeg je regelmatig, dan zullen je spieren en gewrichten zich aanpassen om die activiteiten beter uit te voeren. Zit je echter veel stil, dan zal je lichaam zich aanpassen aan die inactieve levensstijl, wat kan leiden tot een verminderde spiermassa, stijve gewrichten en zelfs verminderde hersenactiviteit.
Deze aanpassing geldt ook voor ons brein. Onderzoek toont aan dat onze hersenen hun bedrading kunnen veranderen op basis van de mentale en fysieke activiteiten die we uitvoeren. Door regelmatig te bewegen, blijven niet alleen onze spieren, maar ook ons brein scherp, verbeteren onze cognitieve functies, en ervaren we minder stress en een betere stemming door de aanmaak van neurotransmitters zoals endorfine en serotonine.
Waarom wachten echt geen goed idee is
Veel mensen stellen beweging uit, met de gedachte dat ze later wel zullen beginnen. Dat het nu niet past. Dat je er te oud voor bent. Dat je er niet goed genoeg in zal zijn... Herkenbaar?
Maar hoe langer je wacht, hoe meer je lichaam zich aanpast aan een sedentaire levensstijl. Dit betekent dat het moeilijker wordt om te beginnen met bewegen naarmate de tijd verstrijkt. Zowel fysiek als mentaal. Hoe langer je inactief bent, hoe meer je lichaam en brein wennen aan dat gebrek aan activiteit, waardoor het steeds lastiger wordt om die vicieuze cirkel te doorbreken.
Daarom is nu starten zo belangrijk. Elke dag dat je beweegt, bouw je nieuwe gewoonten op en stimuleer je je lichaam om actief te blijven. Je hoeft geen extreme veranderingen te maken; zelfs kleine stappen kunnen op de lange termijn een groot verschil maken. En dat brengt ons bij een ander cruciaal punt: het belang van kleine bewegingen door de dag heen.
De kracht van kleine, frequente bewegingen
Het idee dat je elke dag naar de sportschool moet voor een intensieve training van een uur of meer is een misvatting. Recente studies laten zien dat kleine bewegingen, verspreid over de dag, vaak waardevoller zijn dan minder frequente, langere trainingssessies. Waarom? Omdat ons lichaam niet is gemaakt om lange tijd stil te zitten, gevolgd door korte periodes van intensieve activiteit. Wat veel effectiever is, is om gedurende de dag regelmatig te bewegen, zelfs al is het maar voor een paar minuten.
Een korte wandeling na de lunch, wat stretchen tijdens je werk, of zelfs een paar squats tijdens het tandenpoetsen kunnen een enorm verschil maken. Deze kleine bewegingen helpen je lichaam om actief te blijven en dragen bij aan het doorbreken van een zittende levensstijl.
Kleine, frequente bewegingen verbeteren niet alleen je fysieke gezondheid, maar hebben ook mentale voordelen. Onderzoek toont aan dat regelmatige beweging, hoe klein ook, kan helpen om je concentratie te verbeteren, je stressniveau te verlagen en je humeur te stabiliseren. Kortom, elke beweging telt.
Hoe kun je nu beginnen?
Sta vaker op: Zet een timer om elk uur even op te staan en rond te lopen, vooral als je een kantoorbaan hebt. Dit helpt om je bloedsomloop te stimuleren en je energie te verhogen.
Verplaats je slim en actief: Kies ervoor om te wandelen of fietsen wanneer dat mogelijk is. Zelfs een korte wandeling naar de winkel of het nemen van de trap in plaats van de lift kan een groot verschil maken.
Doe kleine oefeningen thuis: Stretchoefeningen of korte workouts van 5-10 minuten kunnen gemakkelijk tussendoor gedaan worden. Probeer bijvoorbeeld push-ups, planken, of squats tijdens je favoriete tv-show.
Spreid je fysieke activiteit doorheen de dag: Dit kan betekenen dat je ochtends een wandeling maakt, tijdens je lunchpauze even rekt, en ‘s avonds wat lichte yoga doet.
Combineer met noodzakelijke taken: Spelen met de kinderen, je avondroutine, koken, wachten,... allemaal dingen die we dagelijks doen en waar je vast beweging aan kan koppelen als je er bewust en creatief mee omgaat.
Conclusie: Start nu en start klein
Je lichaam en brein passen zich voortdurend aan je gewoonten aan, en dat kan zowel in je voordeel als nadeel werken. Door nu al te beginnen met meer bewegen, hoe klein ook, geef je je lichaam de kans om actief en gezond te blijven. Wacht niet tot later, want hoe langer je stilzit, hoe moeilijker het wordt om te beginnen. Kleine, frequente bewegingen door de dag heen zijn de sleutel tot een gezond leven. Dus waarom niet nu meteen beginnen met een korte wandeling of een paar simpele rekoefeningen? Elk beetje helpt en je lichaam (en geest) zullen je er dankbaar voor zijn!
Yoga thuis?
Thuis aan de slag maar je weet niet waar te beginnen. Met Yoga Thuis kan jij nu gebruik maken van professionele begeleiding aan een lage investering. Meer nog: omdat je niet helemaal weet wat te verwachten, geniet je van een 14daagse gratis proefperiode. Helemaal vrijblijvend.
Waarom wachten?
Comments