top of page

Blog

Lees meer over yoga-gerelateerde thema's en ontdek gratis tips & tricks.

Luisteren naar je lichaam: wat betekent het nu en hoe ga je hiermee aan de slag?

"Luister naar je lichaam". Je hoort het tegenwoordig overal en het kan op den duur een beetje vaag of zweverig klinken. Terwijl het net het tegenovergestelde is: het brengt je dichter bij jezelf en je voeten op de grond.


Het zit in ons van nature, dat bewijzen kleine kinderen ons. Zij kunnen als de beste luisteren naar hun lichaam én ook aangeven wat ze nodig hebben.


In onze drukke levens vergeten we vaak om echt naar ons lichaam te luisteren. Maar wat betekent het eigenlijk om je lichaam te "horen"? Het is meer dan alleen reageren op honger of vermoeidheid; het gaat om het herkennen van (soms iets subtielere) signalen die ons vertellen wat we nodig hebben.




Luisteren naar je lichaam

Wat betekent het?


Luisteren naar je lichaam betekent dat je bewust bent van de signalen die het je geeft.


De eerste stap is dat je deze signalen kan opmerken. Dat betekent dat er in je brein voldoende ruimte moet zijn om de interoceptie in je lichaam zijn werk te laten doen: het opvangen van fysieke, lichamelijke signalen in je brein.


Huh, interoceptie?


Interoceptie is het proces waarbij je bewustzijn krijgt van de interne signalen van je lichaam. Dit omvat het voelen van dingen zoals honger, dorst, pijn en spanningen, hartslag en andere fysiologische toestanden. Het helpt ons te begrijpen wat ons lichaam nodig heeft en speelt een cruciale rol in emotionele verwerking en zelfregulatie. Een goede interoceptieve waarneming kan bijdragen aan beter welzijn en een groter vermogen om met stress om te gaan. Het trainen van interoceptie, bijvoorbeeld door mindfulness of lichaamsgerichte oefeningen, kan je helpen om beter naar je lichaam te luisteren.


Het gaat erom niet enkel actie te ondernemen als deze fysieke signalen heel intens zijn. Je bent jezelf namelijk een stapje voor als het je lukt om ook de subtielere signalen van spanning in je lichaam op te vangen. Zo kan je vermijden dat een spanning overgaat naar een pijnprikkel.


Hoe starten?


Het allerbelangrijkste om te kunnen luisteren naar je lichaam is dat je je lichaam tijd en aandacht geeft. Er moet ruimte vrijkomen in ons overbevraagde brein om deze signalen op te vangen. Dat betekent: eerst uit je hoofd komen en alle andere prikkels gaan verlagen. Minder prikkels van buitenaf = meer ruimte voor interoceptie. Beperk je visuele en auditieve prikkels en besteed extra aandacht aan je lichaam en ademhaling.




Hoe ga je aan de slag?


  • Mindfulness en meditatie: Neem dagelijks een paar minuten de tijd om stil te zitten en je bewust te worden van je lichaam. Wat voel je? Waar zijn de spanningen?


  • Bewust bewegen: Beweging kan een krachtige manier zijn om te luisteren naar je lichaam. Probeer de volgende oefeningen:


Zachte yoga: Doe een paar rustige yoga-houdingen, zoals de kindhouding of de kat-koehouding. Focus op je ademhaling en hoe je lichaam zich aanpast.


Wandelen met aandacht: Ga naar buiten en maak een wandeling. Let op elke stap, voel de grond onder je voeten en wees je bewust van de natuur om je heen.


Vrij bewegen: Zet je favoriete muziek op en beweeg vrij. Laat je lichaam voelen wat goed voor je is en volg de impulsen die je krijgt.


  • Schrijf het op: Houd een journal bij waarin je je lichamelijke en emotionele ervaringen noteert. Dit kan je helpen patronen te herkennen.


  • Neem kleine stappen: Begin met kleine veranderingen in je dagelijkse routine en let op hoe je lichaam reageert. Elke nieuwe verandering brengt weerstand met zich mee, geef jezelf dus alle tijd.


Door bewust te worden van wat je lichaam je vertelt, kun je betere keuzes maken en een leven leiden dat beter bij jou past.


Neem de tijd, heb geduld.


Alles begint bij luisteren.


Wil je zelf aan de slag, maar je weet niet waar te beginnen? Dan ben je welkom om aan te sluiten bij de groepslessen te Wenduine of gratis te starten met Yoga Thuis. Ook een 1 op 1 coaching voor specifieke vragen kan.

bottom of page