top of page

Blog

Lees meer over yoga-gerelateerde thema's en ontdek gratis tips & tricks.

Waarom gevarieerd bewegen zo waardevol en noodzakelijk is.

Wie regelmatig lessen bij mij volgt zal het kunnen beamen: wekelijks komen er nieuwe bewegingen en nieuwe variaties aan bod.


De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos: je kan je lichaam op heel veel verschillende manieren in beweging brengen.


Alleen zijn we dat vaak wat kwijtgeraakt door een te eenzijdig beweegpatroon en door het te weinig out-of-the-box denken. Want zo werkt het: wat je niet gebruikt, verlies je langzaam (functies worden zwakker, zowel in brein als lichaam). Of ook: if you don't use it, you'll lose it.


Hier lees je 3 redenen waarom gevarieerd bewegen zo belangrijk is met enkele tips die jou op weg kunnen helpen.



3 redenen waarom variatie in beweging zo belangrijk is.


1. Stimulering van neuro-musculaire adaptatie


Het uitvoeren van verschillende soorten bewegingen stimuleert de neuromusculaire verbindingen in ons lichaam. Dit betekent dat onze hersenen en spieren beter leren communiceren en coördineren. Door nieuwe bewegingen te leren en te herhalen, verbeteren we onze proprioceptie (het vermogen om de positie van ons lichaam in de ruimte te voelen) en algehele motorische vaardigheden. Dit leidt tot een soepeler, efficiënter en veerkrachtiger bewegingspatroon.


2. Betere mobiliteit


Door verschillende bewegingspatronen te integreren, zoals buigen, strekken, draaien, zwaaien, rollen en balanceren,... verbeter je je bewegingsbereik. Je herkneed als het ware je lichaam. De kans is groot dat nieuwe bewegingen in het begin meer spanning of weerstand met zich meebrengen. Een hele normale reactie van het lichaam en ook het teken dat je lichaam het nodig heeft.


Eerlijk is eerlijk: veel yogastijlen houden vast aan bepaalde bewegingspatronen. Zo is de yin yoga heel vaak heel passief en beweeg je mee met de zwaartekracht. Terwijl bij een ashtanga of een vinyasa yoga heel vaak dezelfde actievere houdingen terugkomen.


De yogawereld mist dynamische zwaar-, rol- hangbewegingen alsook kracht en cardio. Daarom integreer ik ook oefeningen uit de mobiliteitswereld in mijn lessen zodat je je lichaam heel gevarieerd in beweging kan blijven brengen.


Betere (spier)balans


Ons lichaam bestaat uit een groot netwerk van spieren die samenwerken om beweging mogelijk te maken. Vaak gebruiken we bepaalde spiergroepen meer dan andere, wat kan leiden tot disbalans. Gevarieerd bewegen zorgt ervoor dat zowel de grote als de kleine spiergroepen worden aangesproken, wat bijdraagt aan een evenwichtige spierontwikkeling en dus meer balans in je lichaam. Dit bevordert de stabiliteit en controle in je lichaam.


Het activeren van je spieren, soms wat actiever en vaak ook op een zachtere manier, zal altijd mee deel uitmaken van de lessen die ik geef.


Simpelweg omdat ook kracht heel erg nodig is om je beter in je vel te voelen.


Hoe kan je zelf aan de slag?


  1. Laat 'klassieke' bewegingen los en voeg meer spel of creativiteit toe. Dit door bijvoorbeeld telkens een ander lichaamsdeel de beweging te laten leiden.

  2. Breng je ogen en je hoofd meer in beweging: hierdoor verander je automatisch al je houding op een onbewuster niveau. Ons hoofd en ogen zijn in ons dagelijks leven veel te statisch, wat effecten heeft op onze houding.

  3. Laat je niet enkel leiden door een trainer, maar blijf steeds luisteren naar je eigen lichaam. Een trainer biedt inspiratie en helpt je op weg, jij voelt, jij past aan en jij hoort ook te kunnen kiezen hoe je in beweging wil komen op elk moment.


Meer inspiratie nodig?


Wil je stapsgewijs leren hoe je deze connectie met je lichaam maakt en de tools hebt om meer gevarieerd te gaan bewegen?


Dan kan een 1 op 1 coachingstraject een goede keuze zijn: ik luister naar je noden en verwachtingen en we stippelen samen een traject uit. Klik hier voor meer info en neem contact op om kennis te maken.


Liever eerst proeven? Dat kan zowel online als in groep.



bottom of page